آشنایی با انواع افزایش سرمایه

افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی
یعنی اینکه مثلا شرکت یک زمین داره که این زمین رو ده سال قبل خریده ۵ میلیون و الان این زمین شده ۴۰۰ میلیون. حالا اگر توی صورتهای مالی بخواهند این ۵ میلیون رو به ۴۰۰ میلیون تبدیل کنند باید افزایش سرمایه صورت بگیره.
یعنی ارزش یک دارایی رو که قبلا کم بوده ولی الان زیاده رو در صورتهای مالی اصلاح و یا تجدید میکنند.خب زمین یک دارایی است که استهلاکی نداره و هر چه زمان میگذره بخاطر تورم ارزش ریالیش بیشتر میشه. پس این افزایش سرمایه خوبه.
ولی یک وقت شرکت، ماشین یا تجهیزاتی رو که ده سال قبل ۵ میلیون خریده الان شده ۲۰ میلیون. اگه بخواد اینو تجدید ارزیابی کنه و در صورتهای مالی تصحیح کنه، درسته که قیمتش افزایش پیدا کرده ولی این ماشین یا تجهیزات ۱۰ سال هم کار کرده، هزینه تعمیرات داره، استهلاک بالا میره و استهلاک، هزینه است. این نوع افزایش سرمایه جذابیت زیادی نداره.
افزایش سرمایه از محل آورده نقدی
این برای زمانی است که شرکت پول لازم داره، مثلا می خواد جایی رو توسعه بده و یا طرحی رو تکمیل و یا راهاندازی کنه و نقدینگی کم داره.
در این صورت شرکت به ازاء مقدار قبلی سهم هر سهامدار، امتیازی جهت خرید سهام جدید میده که به اون حق تقدم میگن. این حق تقدم ۱۰۰ تومان آورده برای شرکت داره. یعنی سهام شما رو به نسبت افزایش سرمایه گفته شده افزایش میدن ولی به همان نسبت قیمت اون رو کم میکنن و شما برای بدست آوردن سهام کامل بجای حق تقدم باید ۱۰۰ تومان به شرکت بدهید.
صرفا این گونه افزایش سرمایه زمانی خوبه که ببینید این پول رو می خواهند کجا سرمایه گذاری کنند. آیا می خواهند باهاش طرح توسعه راهاندازی کنند؟ که خب خیلی خوبه چون مستقیم روی سود تاثیر داره، یا اینکه نه می خواهند مثلا وام های عقب افتاده خود را بدهند و یا جایی رو تعمیر کنند و در کل در جهت توسعه شرکت استفاده نمیکنن که این بد خواهد بود.
افزایش سرمایه از محل سود انباشته
هر سال شرکت ها باید به سهامداران سود پرداخت کنند. اما اگر این سود نقدی سالیانه پرداخت نشود و یا صرفا قسمتی از اون پرداخت شود، روی هم جمع میشه زمانی که زیاد شد، افزایش سرمایه از سود انباشته نام میگیرد. این نوع افزایش سرمایه خوب و جذابه.
حتما مطالعه کنید : مزیت افزایش سرمایه در رشد قیمت سهم + (معرفی سهمی که ۲۰ برابر شد)
چرا؟ چون هزینهای برای سهامدار نداره. یعنی نیازی نیست پولی بدید و به اصطلاح در ایران می گویند سهام جایزه تعلق گرفته. در این روش معمولا درصد کاهش قیمت سهم بعد از افزایش سرمایه، بسیار کمتر از درصد افزایش سرمایه است و معمولا خیلی زود این کاهش قیمت جبران میشود.
افزایش سرمایه از محل مطالبات
یعنی اشخاص و یا شرکتهایی که از شرکت طلبکارند، موقع افزایش سرمایه، دیگه اون ۱۰۰ تومان رو به شرکت نمیدن. اینجا هم صحبت از یک آورده نقدی مطرح است.
یعنی پولی که شرکت باید بابت بدهی بپردازد رو نمی پردازد و بجای اون، سهم به سهامدار داده و اون ۱۰۰ تومن رو نگرفته و به شما گفته این ۱۰۰ تومان رو قبلا دادید. یعنی بجای پولتون اون صد تومان رو نمیدهید. این شکل هم مثل افزایش سرمایه از محل آورده نقدی است.
این پست هم مهمه : قیمت پایانی بورس چیست؟
یعنی همراه با آورده است. جذابیت اون (مثل افزیش سرمایه از محل آورده نقدی) زمانی است که بدانیم این پولی که نداده و دستش هست رو کجا می خواهد سرمایه گذاری کند و این خرج کردن پول، آیا تاثیر مثبتی روی سود دارد (مثل طرح های توسعه) ؟ و یا نه تاثیر منفی دارد و سود شرکت و به تبع آن ارزش سهام شرکت کاهش پیدا می کند.
سوالات متدوال افزایش سرمایه
افزایش سرمایه دقیقا چیست؟
یعنی ارزش یک دارایی که استهلاکی نداره و هر چه زمان میگذره بخاطر تورم ارزش ریالی آن بیشتر میشود. به این افزایش ارزش ریالی افزایش سرمایه گفته میشود.
انواع افزایش سرمایه چیست؟
1- افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی، 2- افزایش سرمایه از محل آورده نقدی، 3- افزایش سرمایه از محل سود انباشته، 4- افزایش سرمایه از محل مطالبات
افزایش سرمایه خوب است یا بد؟
به صورت کلی افزایش سرمایه یک عکل خوش آیند است زیرا باعث بهبود وضعیت رشد سهام میشود.
دیدگاهتان را بنویسید