NAV در بورس چیست؟

اگر جزء فعالان بازار سرمایه هستید، حتما باید مفاهیم و اصطلاحات بازار سرمایه را بشناسید و به آن ها مسلط باشید. یکی از مفاهیم و اصطلاحات پر کاربرد بازار سرمایه، NAV شرکت ها است. در بازار سرمایه به صورت کلی سه نوع تحلیل داریم:
1. تحلیل بنیادی
2. تحلیل تکنیکال
3. تحلیل از روش تابلوخوانی
* محاسبه ی NAV شرکت ها اساس و روش اصلی تحلیل بنیادی است؛
* در این مقاله به صورت دقیق تر بررسی می کنیم که مفهوم NAV چیست و چگونه محاسبه خواهد شد؛
مفهوم NAV شرکت ها در بازار سرمایه چیست؟!
یکی از مهمترین مباحث در تحلیل بنیادی شرکت ها و نمادهای بورسی، بحث ارزش گذاری و ارزش ذاتی آن ها است. هدف اصلی تحلیل گران از تحلیل بنیادی کشف ارزش ذاتی و واقعی سهم است که بتوان این عدد کشف شده را با قیمت فعلی سهم مقایسه نمود و مورد بررسی قرار داد و در نتیجه، با توجه به این مقایسه، سرمایه گذار می تواند برای خرید یا فروش سهم تصمیمات لازم را اتخاذ کند. پس مفهوم NAV شرکت ها را میتوان این طور تعریف کرد که به خالص ارزش دارایی شرکت ها یا ارزش واقعی آن ها، NAV گفته میشود.
همچنین باید به این نکته ی مهم توجه داشت که در ارزش گذاری شرکت ها، برای شرکت هایی مانند فولاد مبارکه اصفهان و یا ایران خودرو و شرکت های پتروشیمی که فعالیت های تولیدی و یا خدماتی دارند، از اصطلاح ارزش ذاتی سهام استفاده میشود که در مقاله های بعدی به آن اشاره خواهیم کرد اما برای ارزش گذاری شرکت ها و یا صندوق هایی که اساس فعالیت آنها مبتنی و منطبق بر سرمایه گذاری است، اصطلاح NAV و یا خالص ارزش دارایی مطرح می باشد که در ادامه بیشتر با آن آشنا خواهیم شد.
اگه هنوز مقاله ی مربوط به تحلیل بنیادی رو نخوندی، پیشنهاد میکنم حتما بخونیش » تحلیل بنیادی چیست؟!
تفاوت «ارزش ذاتی» با «خالص ارزش دارایی» در چیست؟!
ارزش گذاری شرکت ها و مؤسسات کاری حرفه ای است که توسط تحلیل گران و افراد خبره ی بازار صورت میگیرد که همچنین امری زمان بر و نیازمند بررسی دقیق و همه جانبه ی پارامتر های مختلف می باشد. اغلب شرکت هایی که در زمینه سرمایه گذاری فعالیت می کنند و یا صندوق های سرمایه گذاری در مواردی از قبیل سهام شرکت ها، اوراق مشارکت، ملک و املاک و سپرده های بانکی سرمایه گذاری می کنند. پس اصلی ترین گزینه برای ارزش گذاری این گونه شرکت ها، بررسی دقیق میزان کل دارایی آن ها و تقسیم این میزان بر تعداد کل سهام آن شرکت ها است که حاصل این تقسیم، خالص ارزش دارایی یا NAV شرکت مورد نظر را به دست می دهد.
همچنین ضروری است که بدانیم، شرکت هایی که فعالیت های تولیدی و یا خدماتی دارند، دارای تجهیزات، قطعات، انواع ماشین آلات، زمین و املاک و… هستند و همچنین بر اساس فعالیت هایی که دارند و فروش محصولات شان، به سود می رسند و بر مبنای همین سود دهی، فرآیند ارزش گذاری آن ها صورت می پذیرد؛ اما در مقابل شرکت هایی که در زمینه ی سرمایه گذاری فعالیت دارند و یا صندوق های سرمایه گذاری که به قصد سرمایه گذاری در حوزه های مختلف وارد میشوند، با فروش دارایی ها به سود می رسند.

برای مثال صندوق واسطه گری مالی یکم با نماد “دارایکم” که فرآیند پذیره نویسی آن، اردیبهشت امسال توسط دولت صورت پذیرفت، از جمله صندوق هایی است که ارزش گذاری آن با توجه به NAV نماد صورت میگیرد و این نماد، خدمات تولیدی و سازندگی ندارد و سود سازی آن متکی بر تعدادی سهام به عنوان دارایی است که با فروش آن ها و یا با سود سازی نماد هایی که در آن ها سرمایه گذاری کرده است، به سود خواهد رسید.
این پست خیلی مهمه » آموزش سرخطی زدن حرفه ای در بورس
آموزش محاسبه NAV به صورت مختصر
در پاراگراف قبل، صندوق سرمایه گذاری دارایکم را مثال زدیم. در ادامه ی بحث نیز محاسبه ی NAV همین نماد را مورد بررسی قرار خواهیم داد. در اردیبهشت ماه امسال، طبق اطلاعات منتشر شده در بورس برای این نماد، این نماد متشکل از سهام پنج شرکت می باشد که عبارتند از بیمه اتکایی امین، بیمه البرز، بانک صادرات، بانک تجارت و بانک ملت؛ همچنین طبق اطلاعات موجود برای این نماد در اردیبهشت ماه امسال، تعداد کل واحد های صندوق بر اساس اعلام سازمان بورس (1.774.543.762) می باشد.
همچنین ارزش کل دارایی این صندوق در اردیبهشت ماه امسال نیز (14^10×2.98836) ریال می باشد. حال پاسخ حاصل از تقسیم ارزش کل دارایی بر تعداد کل سهام عدد 168401.34 ریال خواهد بود که بدین معناست که افرادی که این نماد را خریداری کردند در همان روز خرید 68000 ریال سود کرده اند؛ زیرا که این نماد با تخفیف و با قیمت 100000 ریال پذیره نویسی شد.
نتیجه گیری و کلام پایانی
در این مقاله سعی شد تا بصورت مختصر و مفید با مفهوم NAV شرکت ها و صندوق های سرمایه گذاری بیشتر آشنا شویم و بدانیم که نحوه ی محاسبه ی NAV شرکت ها چگونه است. خب دوستان در بازار سرمایه همواره هوشیار باشید و سخنی که همیشه بر آن تاکید داشته ایم آموختن و یادگیری است.
پس همواره سعی کنید مطالب و مفاهیمی را بیاموزید تا به سود سازی ما در بازار سرمایه کمک شایانی میکنند. همچنین نکته ای که شدیدا مهم است این است که در معاملات خود نهایت دقت را داشته باشید و نمادهایی همچون دارایکم را هرگز زیر قیمت NAV این نماد نفروشید؛ زیرا با اندکی صبر به زودی قیمت این نماد به ارزش واقعی و NAV آن خواهد رسید. همواره موفق و پر سود باشید.
سوالات متداول در رابطه با NAV شرکت ها
دقیقا منظور از NAV شرکت ها چیست؟
به خالص ارزش دارایی شرکت ها یا ارزش واقعی آن ها، NAV گفته میشود.
هدف اصلی از محاسبه NAV و یا ارزش واقعی شرکت ها چیست؟
هدف اصلی تحلیل گران از تحلیل بنیادی کشف ارزش ذاتی و واقعی سهم است که بتوان این عدد کشف شده را با قیمت فعلی سهم مقایسه نمود و مورد بررسی قرار داد.
تفاوت اصلی خالص ارزش دارایی با ارزش ذاتی در شرکت ها در چیست؟
مفهوم خالص ارزش دارایی یا NAV برای شرکت ها و صندوق هایی است که در زمینه سرمایه گذاری فعالیت دارند و مفهوم ارزش ذاتی برای شرکت هایی است که در زمینه تولید، سازندگی، خدمات و… فعال هستند؛
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
آموزش تصویری ساخت اکانت Premium رایگان در Trading View
آموزش ثبت نام در نکسو (Nexo)
آموزش ثبت نام در کارگزاری پیونکس (Pionex)
آموزش ثبت نام در صرافی اوکی ایکس (OKEX)
آموزش ثبت نام در کارگزاری فیبو گروپ (Fibo Group)
آموزش اتصال روبو فارکس به Meta Trader در ویندوز و تلفن همراه
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
بسیار عالی و مفید و قابل فهم بود. سپاس
تشکر از حسن نظر شما